English
English


Romana
ÒCopyright Asociatia Shorin Ryu Karate Do Romania.All Rights Reserved 2007
Top
                                                         Kobudo   

                                          
        Kobudo este un sistem integrat de tehnici de lupta, în care sunt folosite atât tehnici de lupta cu arme cât si tehnici de lupta cu mâinile libere.În limba japoneza, prin "ko" se întelege vechi, iar prin "budo", arte martiale]
        Kobudo este o disciplina din ce în ce mai populara în întreaga lume printre practicantii de karate ce se reîntorc la origini, la formele vechi ale artei pe care o studiaza.
        Kobudo s-a dezvoltat ca o arta de autoapare de-a lungul perioadei din istoria Okinawei cand insula era subjugata si armele interzise.Cu ingeniozitatea lor tipica, okinawaienii au invatat sa lupte fara arme sau cu diverse arme neconventionale care la origini au fost, in marea lor majoritate unelte agricole : bo, nunchaku, tonfa, kama.       Sai-ul este o arma confectionata din fier de forma cilindrica cu o lungime de 40 cm si cu o garda in forma de U.Era folosit in trecut de oficiali pentru arestarea criminalilor, pentru a tine in frau multimea si ca arma de aparare impotriva sabiei si a celorlalte tipuri de arme neconventionale.Era cea mai evoluata arma din acest grup.click imagine...
       Bo este un bat de lemn de 1, 8 m si un diametru de 2, 5 cm usor subtiat la capete.Folosit ca unealta de carat greutatile in gospodarie, servea ca arma atunci cand era necesar.
       In Okinawa exista mai mult de 10 variante ale artei bo.
bo
nunchaku
       Nunchaku este o pereche de bete din lemn tare unite printr-o coarda.Se folosea pentru decorticarea orezului.Forta centrifuga produsa de rotirea lui face din acesta o veritabila arma.
       Stapanirea lui necesita o practica indelungata.
tonfa
click imagine...
       Tonfa  se refera la 2 piese rectangulare din lemn tare fiecare de cca 40 cm lungime cu un loc de prindere. Se poate folosi pentru aparare sau atac prin rotire, izbire si impingere.
       Cu ajutorul tonfei se rotea roata care transforma boabele de orez in faina.
kama
click imagine...
       Kama este o unealta folosita la secerarea spicelor de orez.Este folosita in mare masura si azi in fermele din Okinawa.
sai
click imagine...
       Aceste unelte au devenit arme de temut datorita conditiilor istorice speciale prin care a trecut Okinawa.