English

English


Romana

Kata


   Kata sunt forme traditionale care imita lupta cu mai multi adversari. Kata este de fapt esenta karate-ului traditional autentic (Okinawa Te) deoarece pastreaza si transmite cursantilor atitudinea fizica (pozitii, deplasari, intoarceri, lovituri, etc.) si atitudinea mentala (concentrare, hotarare, incredere de sine, etc.) dar si utilizarea fortei interne in lupta propiu-zisa .

   Kata face parte indisolubil din antrenamentul propriu-zis de karate la orice nivel. 

   Practicarea de kata ofera celor care le practica un sens de structura si posibilitati de aplicare īn caz de lupta reala. Tehnici-īn-tehnici si īnsemnatatea mai profunda a unor tehnici si combinatii de tehnici se releva doar prin practica repetata intens si īndelung a unei kata.


   Kata practicate in Matsubayashi Shorin Ryu :

Fukyukata Ichi
Fukyukata Ni
Fukyugata Ichi a fost creata de  Sensei Shoshin Nagamine īn 1941 iar Fukyugata Ni de Maestrul Goju-Ryu, Chojun Miyagi. Aceste doua kata introductorii au fost create la cererea comitetului special al Asociatiei Okinawan Karate-Do, organizat si condus de guvernatorul Okinawei din acea vreme,  Hayakama. Motivul pentru introducerea celor doua kata a fost de a permite īncepatorilor si elevilor de scoala sa poata īncepe practicarea Karate īntr-un mod mai usor.


Pinan Shodan
Pinan Nidan
Pinan Sandan
Pinan Yondan
Pinan Godan
Pinan I la V au fost create de Anko Itosu īn 1907 si  erau practicate de elevii de liceu ca parte a programei scolare. Sensei Itosu a dezvoltat aceste kata pentru promovarea sanatatii in care sistemul de lupta avea un rol puternic. Exista teorii diferite cu privire la Kata Pinan:

   Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Sakugawa No Kusanku.

   Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Chanan, de origine chineza.

   Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Chana de origine chineza si a adaugat elemente din  Kata Kusanku.

Naihanchi Shodan
Naihanchi Nidan
Naihanchi Sandan
Autorul kata Naihanchi Shodan la Sandan este necunoscut. Aceste kata antice erau kata de pornire pentru īncepatori īnainte ca kata Fukyugata si Pinan sa fie compuse. Cea mai importanta si semnificativa caracteristica a acestor kata consta īn miscarile laterale pentru ofensiva si defensiva. Chotoku Kyan a īnvatat kata Naihanchi de la Sokon Matsumura. Sensei Itosu a simplificat kata Naihanchi a lui Matsumura.


Ananku
Autorul acestui kata scurt este necunoscut iar istoria sa este comparativ scurta. Caracteristica acestui kata o reprezinta pozitiile lungi (Zenkutsu-Dachi) pentru miscarile ofensive si defensive.
Wankan
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut, dar are o istorie lunga. Acest kata a fost practicat mai ales in Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt elegenta combinata cu miscarile puternice din secventele de aparare si atac.


Rohai
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut, dar are o istorie lunga. Acest kata a fost practicat mai ales in Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt pozitia īntr-un picior cānd celalalt picior este folosit pentru a da o lovitura rapida. Este un kata scurt dar foarte elegant.

Wanshu
Se crede ca acest kata a fost adus īn Okinawa īn anul 1683 de un trimis chinez pe nume Wanshu; mai tārziu, acest kata a fost dezvoltat de karateka din Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt executiile cu pumnul ascuns. Chotoku Kyan a īnvatat kata Wanshu de la Maeda Pechin, un discipol a lui Kosaku Matsumura. Sensei Nagamine a īnvatat kata de la Kodatsu Iha.

Passai
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Caracteristicile acestui kata sunt executia tehnicilor cu māna cutit. Acesta a fost kata favorit al multor karateka din Tomari. Chotoku Kyan a īnvatat acest kata de la Kokan Oyadomari. Sensei Nagamine a īnvatat kata de la Kodatsu Iha.

Gojushiho
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Goju-Shi-Ho īnseamna 54 de pasi. Caracteristicile acestui kata sunt īmpungerea cu māna sulita si asemanarea cu miscarile unui om beat. Chotoku Kyan a īnvatat acest kata de la Sokon Matsumura.

Chinto
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Caracteristicile acestui kata sunt executarea loviturii cu piciorul din saritura si faptul ca fiecare miscare se desfasoara pe o linie diagonala. Este un tip de kata lung īn care tehnicile ofensive si defensive sunt executate simultan cu amāndoua māinile, incluzānd: ashiwaza (tehnica de picior) din jigo-tai (pozitie defensiva) si zenkutsu-tai (pozitie catre īnainte), si migiashi nidan-geri (lovitura dubla cu piciorul drept).

Kushanku
Acest kata a fost adoptat si dezvoltat de karateka din Okinawa dupa ce a fost adus īn Okinawa īn anul 1761 de un Maestru al Artelor Martiale numit Kusanku. Acest kata este cel mai avansat si magnific kata din toate kata Matsubayashi-Ryu Karate. De asemenea este cel mai lung si mai dificil kata, necesitānd o practica de cel putin 10 ani pentru a o putea stapāni. Kusanku a avut doi discipoli faimosi, Sakugawa Kanga si Chatan Zara. Totusi, forma de Kusanku practicata īn Matsubayashi-Ryu, i-a fost predata lui Chotoku Kyan de Chatan Zara care a fost contemporan cu Matsumura. Kyan l-a īnvatat kata pe Arakaki, care a predat-o lui Shimabuku, care, la rāndul sau, i-a predat-o lui Sensei Nagamine.
ÒCopyright Asociatia Shorin Ryu Karate Do Romania.All Rights Reserved 2007
Top