Kata
Kata sunt forme traditionale care imita lupta cu mai multi adversari. Kata este de fapt esenta karate-ului traditional autentic (Okinawa Te) deoarece pastreaza si transmite cursantilor atitudinea fizica (pozitii, deplasari, intoarceri, lovituri, etc.) si atitudinea mentala (concentrare, hotarare, incredere de sine, etc.) dar si utilizarea fortei interne in lupta propiu-zisa .
Kata face parte indisolubil din antrenamentul propriu-zis de karate la orice nivel.
Practicarea de kata ofera celor care le practica un sens de structura si posibilitati de aplicare în caz de lupta reala. Tehnici-în-tehnici si însemnatatea mai profunda a unor tehnici si combinatii de tehnici se releva doar prin practica repetata intens si îndelung a unei kata.
Kata practicate in Matsubayashi Shorin Ryu :
Fukyugata Ichi
Fukyugata Ni
Fukyugata Ichi a fost creata de Sensei Shoshin Nagamine în 1941 iar Fukyugata Ni de Maestrul Goju-Ryu, Chojun Miyagi. Aceste doua kata introductorii au fost create la cererea comitetului special al Asociatiei Okinawan Karate-Do, organizat si condus de guvernatorul Okinawei din acea vreme, Hayakama. Motivul pentru introducerea celor doua kata a fost de a permite începatorilor si elevilor de scoala sa poata începe practicarea Karate într-un mod mai usor.
Pinan Shodan
Pinan Nidan
Pinan Sandan
Pinan Yondan
Pinan Godan
Pinan I la V au fost create de Anko Itosu în 1907 si erau practicate de elevii de liceu ca parte a programei scolare. Sensei Itosu a dezvoltat aceste kata pentru promovarea sanatatii in care sistemul de lupta avea un rol puternic. Exista teorii diferite cu privire la Kata Pinan:
Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Sakugawa No Kusanku.
Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Chanan, de origine chineza.
Sensei Itosu a derivat Kata Pinan din Kata Chana de origine chineza si a adaugat elemente din Kata Kusanku.
Naihanchi Shodan
Naihanchi Nidan
Naihanchi Sandan
Autorul kata Naihanchi Shodan la Sandan este necunoscut. Aceste kata antice erau kata de pornire pentru începatori înainte ca kata Fukyugata si Pinan sa fie compuse. Cea mai importanta si semnificativa caracteristica a acestor kata consta în miscarile laterale pentru ofensiva si defensiva. Chotoku Kyan a învatat kata Naihanchi de la Sokon Matsumura. Sensei Itosu a simplificat kata Naihanchi a lui Matsumura.
Ananku
Autorul acestui kata scurt este necunoscut iar istoria sa este comparativ scurta. Caracteristica acestui kata o reprezinta pozitiile lungi (Zenkutsu-Dachi) pentru miscarile ofensive si defensive.
Wankan
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut, dar are o istorie lunga. Acest kata a fost practicat mai ales in Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt elegenta combinata cu miscarile puternice din secventele de aparare si atac.
Rohai
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut, dar are o istorie lunga. Acest kata a fost practicat mai ales in Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt pozitia într-un picior când celalalt picior este folosit pentru a da o lovitura rapida. Este un kata scurt dar foarte elegant.
Wanshu
Se crede ca acest kata a fost adus în Okinawa în anul 1683 de un trimis chinez pe nume Wanshu; mai târziu, acest kata a fost dezvoltat de karateka din Tomari. Caracteristicile acestui kata sunt executiile cu pumnul ascuns. Chotoku Kyan a învatat kata Wanshu de la Maeda Pechin, un discipol a lui Kosaku Matsumura. Sensei Nagamine a învatat kata de la Kodatsu Iha.
Passai
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Caracteristicile acestui kata sunt executia tehnicilor cu mâna cutit. Acesta a fost kata favorit al multor karateka din Tomari. Chotoku Kyan a învatat acest kata de la Kokan Oyadomari. Sensei Nagamine a învatat kata de la Kodatsu Iha.
Gojushiho
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Goju-Shi-Ho înseamna 54 de pasi. Caracteristicile acestui kata sunt împungerea cu mâna sulita si asemanarea cu miscarile unui om beat. Chotoku Kyan a învatat acest kata de la Sokon Matsumura.
Chinto
Autorul acestui kata este de asemenea necunoscut. Caracteristicile acestui kata sunt executarea loviturii cu piciorul din saritura si faptul ca fiecare miscare se desfasoara pe o linie diagonala. Este un tip de kata lung în care tehnicile ofensive si defensive sunt executate simultan cu amândoua mâinile, incluzând: ashiwaza (tehnica de picior) din jigo-tai (pozitie defensiva) si zenkutsu-tai (pozitie catre înainte), si migiashi nidan-geri (lovitura dubla cu piciorul drept).
Kushanku
Acest kata a fost adoptat si dezvoltat de karateka din Okinawa dupa ce a fost adus în Okinawa în anul 1761 de un Maestru al Artelor Martiale numit Kusanku. Acest kata este cel mai avansat si magnific kata din toate kata Matsubayashi-Ryu Karate. De asemenea este cel mai lung si mai dificil kata, necesitând o practica de cel putin 10 ani pentru a o putea stapâni. Kusanku a avut doi discipoli faimosi, Sakugawa Kanga si Chatan Zara. Totusi, forma de Kusanku practicata în Matsubayashi-Ryu, i-a fost predata lui Chotoku Kyan de Chatan Zara care a fost contemporan cu Matsumura. Kyan l-a învatat kata pe Arakaki, care a predat-o lui Shimabuku, care, la rândul sau, i-a predat-o lui Sensei Nagamine.